2011. augusztus 1., hétfő

RAMADAN




A mai nappal megkezdődött a 2011 ramadan azaz böjti hónap ,amikor is az iszlám kultúra hagyományai szerint napkeltétől,illetve.... a hajnali imától ami napkelte elött kb 2 órával van,  minden testi vágyakkal kapcsolatos tevékenységet "szüneteltetnek" egészen napnyugtáig ,vagyis a hajnali ima a zárása minden böjtön kívüli tevékenységnek,és az esti ima után kezdik meg azt.
Egészen pontosan nem szabad enni,inni,szexelni,szórakozni,fürödni,(sem a tengerben,sem otthon)feküdni sem lehet abban az ágyba amiben már aktus zajlott,nem lehet aludni,az egész napot henyéléssel tölteni ,káromkodni , kiabálni, veszekedni, STB, STB.



Csak hogy érzékeltessem a mai napkelte 05.19 volt ehhez képest a hajnali ima 03.35 és a napnyugta csak 20.20 kor hoz enyhülést a test és EGO  szította szenvedés érzésére, de akkor bőséges lakomával ,baráti összejövetelekkel ,örömködéssel (bár az egész napos nemevés és nemivás miatt a sok finomságot nemigen tudja élvezni az ember ilyenkor)
Az idén 1432-t írnak és a ramadan hónap a 9. az iszlám holdnaptárában ,újholdtól a következő újholdig, vagyis ,augusztus 1 től, augusztus 30 ig mivel egy holdhónap kb 29,5 napból áll.


A böjt alól van néhány "kibúvó" a terhes nőknek nem kell böjtölni,a menstruáló nők a ciklus ideje alatt kivonhatják magukat de rá kell dolgozniuk annyi napot ahányat kihagytak,betegekre ,és az utazókra is ez a szabály  vonatkozik.
Akinek nehezére esik a böjt annak  kibúvót jelenthet ha a böjt minden napján megvendégel bőséggel 60 szegény embert.
ÚGY EGYÉBKÉNT IS A BÖJT SZERVES RÉSZE A SZEGÉNYEK  MEGVENDÉGELÉSE...:))
RAMADAN MUBARAK...:)



2 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas, amit írsz! Te ezt be is tartod?:( Szerintem, ha egész éjjel lehet enni, akkor kb. ugyanott vagyunk, nem? Elég sok kikötés van. Legalábbis leírva soknak tűnik, de aki megszokta, annak nyilván gördülékenyen megy...

    VálaszTörlés
  2. Ennél jóval több kikötés van ,csak a lényeget írtam le,azéjszakai evés pedig nem olyan egyszerű mint hangzik,én fél tányér levest eszem este kevés második fogást pár falat süti és egész éjjel fáj a gyomrom ,reggelizni fel sem kelek annyira tele érzem magam.vizet üres teát én iszom ,de én teljes böjtöt is tartottam annó 21 napig 1-2-3 naposat meg rendszeresen nekem nem gond ez,meg hát tartalékot is halmoztam fel jóóóóó sokat az utóbbi években...:(((

    VálaszTörlés