2011. augusztus 19., péntek

ÉS MÉG MINDIG RAMADAN 3.HÉT

Felvetődött a kérdés hogy jómagam betartom -e a ramadan szabályait ,és ha igen én is áttértem -e a muszlim hitre...:)
A  helyzet az...:) se muszlim nem vagyok,se keresztény nem vagyok, se semmiféle felekezethez nem tartozom ,tudom Istent és nem hiszem ,érdekel minden vallás ,és filozófia ,sok időt töltöttem ezek tanulmányozásával , de egyiket sem érzem magaménak ,legalábbis abban a formában ahogyan azt ma az emberekre próbálják tukmálni .

Nyugodtan kimondhatom ,hogy POGÁNY vagyok ,ami nem hitetlent jelent ,hanem egy természettisztelő,Istentudó ,egyszerű természeti (ma igen hangzatosan ezoterikusnak titulált) törvényeket ismerő-alkalmazó emberkét takar, jelen esetben NŐ-t ,aki használva női mivoltához rendelt képességeit, a világ legnagyobb háborúinak okát ,mármint a vallási különbségeket, egy egyszerű hétköznapi eseménynek éli meg, mint például , hogy ki mit eszik és hogyan.

Ezért is közelítem meg a témát a gasztronómián keresztül ,bár ismerem az iszlámot , és az összes többi hitrendszert ,az alkalmazásuk sajnos félrecsúszott a hosszú évek során ,és már nem az amit a próféták tanítottak.

Van is egy szép Magyar mondás erre ,miszerint... "Ne az ősöket kövesd ,hanem azt amit az ősök követtek! "


TAJINE KEFTA

Na de térjünk vissza az eredeti témához ,és nézzünk néhány fogást a marokkói konyha remekei közül elsőként egy spéci fogás..:).
A legelterjedtebb étel a tajine (tazsin) ,ami tulajdonképpen a főzőedény neve ,de ha valaki esetleg kedvet kap az ételek megfőzéséhez ugyanúgy meg tudja sütni sima cserépedényben .
Számos változata van ennek az ételnek ,amiket ebben az edényben főznek ,mindig valami húsféle kerül bele zöldségekkel ,és a tipikus arab fűszerekkel .
Jelen esetben a képen egy TAJINE KEFTA ami annyit tesz hogy tazsinban készült húsgombóc ,kb mint nálunk a fasírt vagy a töltött paprika v. káposzta tölteléke .

TAJINE

Ez egy csirkés tazsin ,a kurkumától és a sáfránytól ilyen sárga , igen ízletes egytálétel .
Általában egytálételeket készítenek a marokkóiak hiszen kézzel esznek , a msemen-nel vagy másfajta  kenyérrel ,egyetlen nagy tálat tesznek középre és mindenki abból csipeget ,egy darab kenyeret a kezükbe fogva ,azzal a tál szélére húzva egy falat ételt , a kenyér közé csippentve felemelik azt ,vigyázva hogy a többi ételhez ne érjen a kezük .

KEFTA paradicsommal

A kefta is változatos formában létezik ,ez egy paradicsom szósszal készült, mint nálunk a töltött paprika ,egyébként mindenféle ízű szószokban főzik ,de szokták simán szósz nélkül megsütni grillen,ami a fasírthoz hasonlít nagyon ,természetesen ízvilágában egészen más erősen fűszeres húsgolyó ,vagy hát inkább húsrolád ,mert többnyire  henger formájú kis rudacskákat készítenek, ez a jellemzőbb forma.


citromos csirke

Ennek az ételnek nem tudom a nevét csirkeszárnyból készül ,jól megpirítva ,olivabogyóval ,friss citrommal ,sok citromlével kell készíteni .

 citrom sóval tartósítva


 Marokkóban van egy tartósított citrom ,amit sóban tesznek el ,szeretik az ételeket ezzel a citrommal készíteni a friss helyett. A párom kedvéért készítettem én is báááár nagyon  nem szeretem .

:))

Az üveg tetején azért bodzavirág van ,mert ebben az üvegben szoktam a bodzalimonádét csinálni......:))
 de mivel a bodzaszezon már lejárt ,kölcsönvették a citromok...:)))

BASBOUSSA

És végül  egy süti, mert az nem maradhat el , ami grízből készült ,mandulával ,joghurttal ,kókusszal, lisztérzékenyek is fogyaszthatják az összetételéből adódóan .

Ha kérdésed van......tedd fel bátran..:)))
JÓ ÉTVÁGYAT !
    


2 megjegyzés:

  1. Nagyon beindultak a pavlovi reflexeim, a képek láttán!:))) Spéci fűszer nélkül nem megyünk semmire, szerintem! Így csak a süti receptjét szeretném elkérni, ha lehet! Köszi!:)

    VálaszTörlés
  2. mindent meg lehet venni nálunk is ami kellhet a receptekhez ,talán 2 fűszer van amit nem használunk a mindennapokban mi is. :)

    VálaszTörlés